A védjegy oltalom segíthet az értékesíteni kívántak népszerűsítésében

A védjegy oltalom megkülönböztetésre alkalmas, és legfőképp nem ütközhet más korábbi védjegyével, árujelzőjével. Szakember támogatásával igényelhető a jogi megoldás!

A szabadalmi ügyvivő feladatai közé többféle tevékenység tartozik, amelyek közül az egyik legfontosabb a jogi védettség biztosítása. A szakember szerepe kiemelt jelentőséggel bír a szellemi tulajdon hatékony megőrzésében, legyen szó technológiai újításról vagy egyedi termékről. A folyamat, amely során egy ötletből jogilag védett szabadalom lesz, komplex és megbízható szaktudást igényel.

A védjegy oltalom kérelmezésre indul

A védjegy bejelentés a szellemi tulajdon oltalmának egyik legelterjedtebb formája, amely során egy adott márka vagy logó jogi oltalom alá kerül. A védjegy nem csupán az azonosítás eszköze, hanem hozzájárul az értékteremtéshez, hiszen a fogyasztók számára is egyfajta minőségi garanciát jelent. Annak érdekében, hogy a védjegy bejelentés sikeres legyen, részletesen be kell mutatni az adott termék vagy szolgáltatás jellemzőit, továbbá meg kell vizsgálni, hogy a védjegy nem ütközik-e más, már bejegyzett védjegyekkel.

 

A szabadalom és a védjegy mellett további jogi eszközök is rendelkezésre állnak a szellemi tulajdon védelme érdekében. A használati minta vagy az ipari minta, melyek szintén jelentős szerepet játszanak a piaci versenyképesség növelésében. A szabadalmi ügyvivő szerepe abban áll, hogy tanácsot adjon, felvilágosítást nyújtson az ügyfeleknek, valamint vezesse őket a jogi folyamatok útvesztőjében. Akár egy táska logója, mintája is lehet a védjegy bejelentés tárgya, ezzel a fogyasztói bizalmat megcélozva.

A piaci versenyben való érvényesülés sajátos eszköze a védjegy oltalom megszerzése, amely garantálja az egyedi termékek vagy szolgáltatások kizárólagosságát. A szabadalmi ügyvivő segítsége nélkülözhetetlen lehet a jogi eljárásokban és az oltalmi folyamat során. De mi is pontosan az, ami védjeggyel ellátható?

A védjegy nem lehet leíró jellegű!

Minden olyan megjelölés, amely grafikailag ábrázolható és alkalmas arra, hogy a termékeket vagy szolgáltatásokat megkülönböztesse másoktól, lehet védjegy tárgya. Legyen az akár szó, szóösszetétel vagy ábra, kép, bármi, ami tulajdonképpen grafikailag ábrázolható, védelmet élvezhet, ha megfelel a jogszabályi feltételeknek. A hangsúly az egyediségén van, hiszen a védjegy célja a fogyasztók számára azonosíthatóságot és bizalmat biztosítani.

A védjegy oltalom kiterjedhet szavakra, betűkre, számokra, ábrákra vagy ezek kombinációira. Használati formák széles köre engedi meg a kreativitást és az innovációt. A jól megválasztott védjegy hatékony eszköz a márkaépítésben, hiszen erősíti a piaci pozíciót. A védjegy oltalom megszerzése során tisztában kell lennünk azzal, hogy az oltalom nem kizárólagos, hanem területi alapú. Ez azt jelenti, hogy a védjegyek csak azon országokban élveznek védelmet, ahol bejegyezték őket. Ezért a globális piacon működő vállalkozásoknak fontos mérlegelniük a nemzetközi védjegy oltalom lehetőségeit is. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala előtt egyetlen eljárással indítható védjegy bejelentés az egész Európai Unió területére.